BLOGIN ULKOASUA KOPIOIDAAN?

9.6.2017

Sain eilen aika kiinnostavia viestejä sähköpostiin ja instagramiin. Blogini lukijat ovat kertoneet, että mun oman blogin ulkoasu on kopioitu lähes kaikkia yksityiskohtia myöten toiseen blogiin. Luin viestiä ensin vähän hämmästyksellä.

"Hei! En oikein tiedä miten aloittaisin tämän sähköpostiviestin, mutta itselleni heräsi heti ajatus että haluaisin kyllä itse tietää jos joku näin tekisi.
Huomasin tänään yhden bloggaajan ottaneen aika paljon mallia sinun blogisi tämän hetkisestä ulkoasusta tai suoraan sanottuna kopioinut sen jokaista yksityiskohtaa myöden lukuunottamatta blogin ja postausten aiheita. Ajattelinkin, että haluaisit tämän tietää sillä onhan ulkoasu aika suuressa roolissa blogissa ja kuuluu myös ns. blogin imagoon ja tunnistettavuuteen."

Kävin kyseistä blogia katsomassa, ja huomasin, että blogi oli identtinen kuvia ja tekstejä lukuunottamatta. Laitoin bloggaajalle viestiä, että hei, jos otat inspiraatiota muilta tai kopioit osia, olisi ystävällistä kysyä toiselta tai mainita lähde omassa blogissa. Hän esti minut instagramissa ja poisti kommentit, en ole siis oikeen saanut yhteyttä häneen. Asiahan ei minua millään muotoa haittaa, jos olisin saanut tietää siitä muuta kautta, blogithan on sitä että inspiroidaan muita! Toisaalta en haluaisi tästä kirjoittaa, koska tämä on internet, ja asiat eskaloituu aika nopeaan.

Ainoat eroavaisuudet oli sellaiset asiat, jotka olen vuosien myötä koodannut omaan blogiin. Koodeja ja CMS:iä olen käyttänyt kymmeniä ulkoasun tekiin. Erona oli kuvien levennys tekstin levyiseksi, ja ylimääräiset tilpehöörit blogien alalaidassa ja kommenttiboksissa. Taustavärikin oli sävylleen sama.

Olen näin valokuvaajan tyttärenä todella tarkka tekijänoikeuksista/kopioimisesta, mutta eihän ne ulkoasuihin päde, en ainakaan ole kuullut niiden patentoinnista :D. Olen aika pahoilla mielin asiasta, koska tosiaan ulkoasuun on kulunut varmaan 30 tuntia photoshopin, koodailun ja bloggerin äärellä.

Bloggerissa on erilaisia valmiita pohjia aloitteleville bloggaajille. Niitä näkee monessa blogissa tottakai, ne on käteviä ja niistä huomaa, että ne ovat valmiita. En ole itse valmiita malleja käyttänyt, vaan rakentanut kaikki palaset viime vuonna itse, esimerkiksi vasemman reunan otsikot ovat oikeasti kuvia, jotka photoshopissa tein jpg:ksi ja lisäsin kuva -gadgettinä. Pidän kuitenkin oman ulkoasun sellaisena kuin se on, ja odottelen, jos saisin vastauksen. 

Jos ei ole bloggaaja, voi alkuun näyttää, että eihän noissa mitään samaa ole. Näin bloggaajana tietää hyvin, että on miljoonia eri vaihtoehtoja ulkoasuun ja banneriin, osien järjestykseen ja niin edelleen. Tuskin sattumaa tämä kokonaan on. En halua tällä postauksella provosoida mitään kommentti- ja syyttelymyrskyä, enkä syyllistä ketään mistään, pohdin vaan asiaa ääneen näin yleisesti. En ole saanut toiseen bloggaajaan missään yhteyttä, niin halusin nostaa keskustelun aiheeksi. Muistetaan pitää asiallinen linja kommenteissakin, ja tosiaan omat lukijani minulle tästä keskustelua herätti, ja kuvia lähetti. Netissä aika nopsasti asiat kulkee. Mitä olette mieltä ulkoasun jäljittelemisestä? Onko teille käynyt samoin?

Edit: poistin vertailun vuoksi olevat kuvat, että ei kukaan löydä suoraan toisen blogin osoitetta.


32 kommenttia:

 1. Oho! Tämmöiseen en ole kyllä törmännyt :-D Siis tottakai muiden blogeista saa hakea ideoita ulkoasuun, mutta että kopioida ihan joka ikinen juttu! Oivoi... Ja syyllisyyden tuo tyttö taisi myöntää siinä vaiheessa kun jätti vastaamatta sulle! Nää on kyl ikäviä juttuja, ja itsekin kun haluan koodata oman ulkoasun kokonaan, ja tällä hetkelläkin suunnittelen sitä uuteen uskoon, niin oishan se aika ikävää jos joku sitten kopioisi kaiken multa :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo niin taisi... Toivottavasti tulee hieno ja omaperäinen kuitenkin. Onhan tuota tullut aina päivä pari istuttua koneen ääressä kiroten koodaillessa. :D

   Poista
 2. No kieltämättä on aikalailla samaa näköä ulkoasuissa ja huomaan sen vaikka en bloggaaja itse olekaan. :O

  VastaaPoista
 3. Pikaisella googletuksella löytyy hyvin paljon pohjaasi muistuttava ilmainen blogger template, eli jos koodaamasi jutut kopiosta puuttuvat, on mahdollista että henkilö käyttää löytämäänsä pohjaa ja ihmettelee nyt että mitä tapahtuu.Kyseinen pohja on ollut tänä vuonna yksi suosituimmista.
  Olen pääsääntöisesti ilman muuta kopiointia vastaan, mutta nyt ei ainakaan omat hälytyskellot edes pihahtaneet. Liekö en sitten näe tätä oikein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän ulkoasun tosiaan olen kauan sitten jo tehnyt, mutta ulkoasuissa kaikki "gädgetit" eli laidassa olevat laatikot, esim. arkisto, instagram, tägit yms. ei ole missään blogimallissa valmiina. Ikä // KAUPUNKI -muodosta ja järjestyksestä lähtien on samoja nuo. Voi olla sattumaa, että fontit voi olla samaa, mutta nuo laitaan tulevat laatikot valitaan itse, mitä haluaa sinne laittaa. Myös bännerin eli yläkuvan osoite ja nimi on samalla lailla, bänneriäkään ei saa mistään mallista valmiiksi. Nämä on just niitä juttuja mitä ite bloggaajana huomaa... :D
   Bloggerissa on valmiita malleja myös, ja niitä löytyy useampi, koska ne on alotteleville bloggaajille helppo ratkaisu. Itse tekemät ulkoasut on eri asia :(

   Poista
  2. Jos olet löytänyt jotain googlesta, laitatko linkkiä? :)

   Poista
 4. HTML koodit ei ole tekijänoikeuslain suojaamia, joten niitä voi kopioida aivan vapaasti. Tekstejä tai kuvia kun ilmeisesti ei ole kopioitu.
  Tämäkin ulkoasu on niin tavallinen mitä löytyy kymmenen tusinasta, että tuskin on edes just tästä blogista kopiotu. Näitä samanlaisia löytyy kaikilta ulkoasusivuilta mistää vaan saa ulkoasuja ladattua ilmeiseksi tai maksusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ei näihin tekijänokeuksia tietenkään saa, mutta kuten edellisessä kommentissa sanoin, niin kaikki valinnaiset palaset on samassa järjestyksessä jne. Siis näissä on miljoonia vaihtoehtoja, mitä kaikkea sinne voi laittaa. En syyllistä mistään enkä ole kiveen mitään hakannut, nostin puheenaiheeksi ja hyvä, että keskustelua viriää! :)

   Poista
  2. Itseasiassa kyseinen tyttö myönsi eräässä hevosryhmässä, että on ottanut juurikin Annikalta mallia. :)

   Poista
  3. Niinno, oli varmaan pakko myöntää, kun oli laittanut kuvan ulkoasun muokkausprosessista erääseen ryhmään, jossa näkyy Annikan blogi välilehtenä. Suoraa kopiointia!

   Poista
  4. Mistä tämä keskustelupalsta löytyy? :O

   Poista
  5. Wa-ryhmä hevosbloggaajille. Suurin osa keskustelijoista on Annikan puolella, mutta kyseinen tyttö jatkuvasti välttelee ja keksii ihme selityksiä.

   Poista
 5. Tämä voi nopeasti kääntyä sinua itseäsi vastaan, kun noin kärkkäästi kuvien kanssa leimaat toista bloggaajaa ideavarkaaksi. Sinuna ehkä poistaisin postauksen ja pyytäisin anteeksi, en millään usko että tämä on tahallista kopiointia, tätä pohjaa käyttää miljoona bloggaajaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, tämä vaan ei ole valmis pohja :( Olen kaikki gädgettien otsikotkin photoshopissa kuvina muokannut ja ladannut tähän, ei ne ole valmiita bloggerissa.

   Poista
 6. Tätä spekuloitiin jo yhdessä hevosryhmässä, mutta huhhuh... :/ Jep, itsekin bloggaajana huomaan erittäin selkeästi yhdennäköisyyden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, en valitettavasti seuraa hevosryhmien keskusteluja... Löytyykö linkkiä?

   Poista
 7. Inhottavaa tällainen.. Ja asiatonta käytöstä kun estää sinut kun otat yhteyttä bloggaajaan.

  VastaaPoista
 8. Todella ikävää, sama bloggaaja on aiemmin ottanut minulta banneriin idean ja tehnyt samanlaisen. Minulla vain ei ole niin tunnettu blogi että sitä tuskin kukaan muu huomasi, mutta ei siis ollut eka kerta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Komppaan. Ei ollut vissiinkää eka kerta kyseisellä bloggaajalla. Niin harmittavaa...

   Poista
 9. Mun mielestä tässä ollaan nyt menty vähän yli.. Kyseessä on kuitenkin 16-vuotias lapsi, joka ei ole sun kanssa yhdenvertainen puolustamaan tai selittämään itseään. 16-vuotiaalle voi olla henkisesti aika kova paikka tulla leimatuksi julkisesti netissä kopioijaksi. Aika vastuutonta käytöstä aikuiselta.. Ja kuten sanottu, mikäli ulkoasua ei ole ihan alusta loppuun asti tehnyt itse, se on valitettavasti aikalailla vapaata riistaa. Itse olisin hoitanut tämän asian vähän myötätuntoisemmin ja tyylikkäämmin, ihan kahden kesken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No problem, mutta tosiaan, kuten sanottu, tämän mallin räätälöin itse ja se on muokkautunut monen vuoden tuloksena. En tiedä, onko muualle tehty valmis malli sitten kokonaan tästä. Ongelma onkin, että olen koittanut kahden kesken hoitaa, mutta en ole saanut yhteyttä. :(

   Poista
 10. Onpa kyllä inhottavaa törmätä moiseen! :/ Kuitenkin blogin pitäisi olla se mikä on itse tehty, ehkä saatu inspistä muualta ja siinä näkyy sen kirjoittajan persoonallisuus sekä kädenjälki. Eikä niin, että se on kopioitu toiselta...

  www.minihaba.fi

  VastaaPoista
 11. Onhan nämä blogit aika saman näköisiä, mutta ei nyt täysin yksi yhteen ja vaikka olet itse säätänytkin blogin ulkoasua ei se kumminkaan ole todella omaperäinen vaan tätä muistuttavia blogeja on olemassa. Mutta onhan tuo aika outoa, että jos kysyt bloggaajalta hänen ulkoasusta niin sinut estetään, joten ehkä hän on saattanut kopioidakkin ulkoasua sinulta.

  Oikeasti minä tiedä mitä mieltä tästä asiasta pitäisi olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haluaisin tottakai saada yhteyttä, ja en minä tästä pahoillaan ole, toisaaltahan se tuntuu hienolta, että joku pitää ulkoasuani näinkin kivana! :D

   Poista
 12. Nyt olet saanut kunnon keskustelut aikaan täällä kommenteissa! Taitaa olla monia puhutteleva asia. Ensinnäkin mielestäni on tosi hienoa, että tällaiset asiat otetaan puheeksi. Muut kuin bloggaajat, eivät välttämättä osaa edes ymmärtää, miten paljon vaivaa blogin ulkoasu tekeminen vaatii, jonka takia olisi myös kiva saada nauttia yksilöllisestä lopputuloksesta ilman pelkoa siitä, että joku lähtisi sitä kopioimaan.

  Näitä kommentteja lukiessa ensimmäisenä tuli mieleen se, että ymmärrän erittäin hyvin mitä meinaat sanoessasi, että tämä neiti kopioi blogiasi. Ymmärrän sen, että ulkonäköä tehdessä tulee väkisinkin jäljiteltyä edes jollain tasolla jonkun muun tuotoksia, sillä blogeja on nykyään niin monia, ettei täysin yksilöllistä ole kovinkaan helppo rakentaa. Mutta kuitenkin tuo, että nuo sivupalkin tekstit ovat lähes täysin samalla idealla kirjoitettu, sekä sivupalkin järjestyksen ollessa täysin sama, ei mielestäni enää ole sattumaa. Kaikki ei voi olla täysin samaa vain sattumalta. Muutamat jutut vielä ymmärtää!

  Inhottaa myös ajatus siitä, että ihmiset yrittävät nyt joko syyllistää sinua huonosta käytöksestä, kun otit tämän puheeksi, tai sitten tuota neitiä siitä, että hän on kopioinut blogiasi. Itse ymmärsin asian niin, että halusit tämän postauksen kautta vain ottaa keskusteluksi tällaisen kopioinnin ja etenkin sen, että onko niin tapahtunut muille. Mielestäni tässä ei ole nyt ideana syyllistää yhtään ketään, vaan ihan vain keskustella kyseisestä asiasta.

  Halusin myös sanoa, että ei 16-vuotias kyllä ole enää lapsi, niin kuin tuo yksi anonyymi on tuolla kommentoinut, joten uskon, että kyseinen neiti on kyllä ymmärtänyt hyvin mitä hän on tehnyt, jos hän on tarkoituksellisesti kopioinut blogisi ulkoasua. Ja jos hän ei ole yrittänyt kopioida mitään, niin luultavasti hän antaa asian vain olla, eikä se liikuta häntä mitenkään. Kiitos! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kyllä tuli totisinta totra sieltä tuutista! Oot napannut just sen pointin mitä tällä hain. 16-vuotiaat monta vuotra bloganneet tietää kyllä, mitä tekee, ja en halua syyllistää vaan keskustelua herättää.
   Jos ei ole bloggaaja, ei tiedä kuinka paljon aikaa ja vaivaa menee. Kun etsit kahdelta aamuyöllä yhden merkin virhettä koodista, säädät saman asian photoshopin ja bloggerin kautta yhen pikselin tarkkuudella kymmenen kertaa että olisi sopiva, pähkäilet ja kiroat ja pistät oman osaamisen koetukselle. Moni luulee, että sieltä bloggerista vaan nappaillaan jutut niin kuin haluaa, mutta niissä on ihan jäätävä vaiva takana. Kiitos kommentistasi!

   Poista
  2. Saman tunteen olen moneen kertaan elänyt! Toivottavasti muutkin nyt ymmärtävät postauksesi sen oikean idean. Ei kukaan halua, että kovan työn tuloksena saatu hyvä lopputulos viedään.

   Poista
 13. Ikävä juttu tuollainen, nettiin mahtuu monenlaista porukkaa. Sinä sentään käyttänyt paljon aikaa tähän blogiin, joku sitten kopioi kun ei itse jaksa nähdä vaivaa.

  VastaaPoista
 14. Ei liity tähän aiheeseen mut tuleeko pian postausta twerkkihommista? ☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä viikko on ihan tupaten täynnä ja juhannus menee toisella puolen Suomea, ensi viikolla aikasintaan bloggailen taas! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! ♥